HELLO KLÍČKY: Ako si naklíčiť zdravie doma

Zuzka Healthy inspiration 1 Comment

Minulý mesiac sme mali v Healthy Slovakia špeciálnu výzvu, počas ktorej sme sa naučili spoločne naklíčovať zdravie v podobe magických klíčkov a ja som oslovila úžasnú Katku zo Sprout me, aby nás v tomto procese viedla.

Vyrobili sme si vlastnú nakličovaciu nádobu a “zasadili” klíčky. Niektorí z vás mi písali po výzve, že ju nestihli, tak som sa rozhodla pridať návod na naklíčovanie po domácky aj sem.

 

Výroba vlastnej nakličovacej nádoby

Nakličovať môžete strukoviny, obilniny a zelené klíčky. Pri všetkých platí rovnaký postup, ktorý sa skladá z dvoch jednoduchých častí:

1.) Namáčanie semienok
2.) Preplachovanie semienok/klíčkov minimálne 2x denne

Nie každý typ semienka sa však správa rovnako a preto sa niektoré z nich nakličujú v jednom druhu nádoby a iné zase v druhom. Ak sa chcete dozvedieť viac o tom, prečo pre jednotlivé semienka treba rôzne druhy nádob, môžete si prečítať tento článok.

Aby ste sa naučili pripravovať viac druhov klíčkov a použili pri tom viac systémov nakličovania, vyskúšate si počas výzvy prípravu dvoch druhov klíčkov v dvoch rôznych, po domácky vyrobených nádobách. Super že?

Na domáce klíčky teda budete potrebovať:

1.) Fazuľky mungo (kúpite v každom bioobchode)
2.) Bio semienka žeruchy (kúpite vo väčšine bioobchodov)
3.) Čistý zavaraninový pohár
4.) Kúsok gázy alebo jemnej čistej tkaniny
5.) Obyčajnú gumičku
6.) Menšiu tácku, plochý tanierik alebo menší plech s nízkym okrajom
7.) Vatu

 

Začneme výrobou prvej nakličovacej nádobky – nakličovacieho pohára

Do čistého zavaraninového pohára (objem aspoň 0,4 l) nasypete 4-6 polievkových lyžíc mungo fazuliek. Zalejete čistou vodou aspoň do 3/4 pohára. Vrch pohára prekryjete gázou a gázu upevníme gumičkou, prípadne špagátom. Mungo necháte namáčať približne 8 hodín.

Takto môžete nakličovať akékoľvek strukoviny, obilniny a tiež zelené semienka. Pozor! Nie však tie zelené semienka, ktoré pri kontakte s vodou tvoria gél.

Potom prichádza najdôležitejšia fáza, v ktorej ale platí iba jedno jednoduché pravidlo. Semienka, ktoré ste si namočili musia zostať stále vlhké. Postup je teda nasledovný:

Po 8 hodinách vylejte vodu z pohára. Od tohto momentu už vodu do pohára nikdy nenalievajte na stálo. Mungo však treba preplachovať aspoň 2x denne, aby zostalo vlhké. Vlejte preto do nakličovacieho pohára vodu a vzápätí ju vylejte. Toto opakujte každé ráno a večer až dokým neskonzumujete všetky klíčky z pohára.

Pozor! Pri preplachovaní je veľmi dôležité, aby z pohára odkvapkala po prepláchnutí všetka prebytočná voda. Ak si nie ste istí, že sa tak stalo alebo sa ponáhľate, otočte pohár hore dnom a vložte ho do šálky, prípadne na odkvapkávač riadu a prebytočná voda vytečie. Pohár môže v polohe “hore dnom” zostať kludne aj počas celého nakličovania. Jemu ani klíčkom to vôbec nebude vadiť.

 

Pokračujeme s výrobou druhej nakličovacej nádobky – klíčenie na vate

Tácku, tanierik alebo plech vysteliete vatou a vatu zalejete čistou vodou. Vatu poutláčate vo vode tak, aby bola každá časť vaty nasiaknutá. Ak ste vody naliali príliš veľa a vata ju všetku nevypila, vylejete prebytkovú vodu von. Vatu po celej ploche posypete semienkami žeruchy. V tomto prípade, semienka nemusíte vopred namáčať, pretože žerucha /podobne ako napríklad chia semienka/ tvorí pri kontakte s vodou gél a rýchlo tak načerpá ponúknutú vodu z vaty. Semienka zvrchu postriekate rozprašovačom. Na vate môžete nakličovať všetky semienka, ktoré pri kontakte s vodou tvoria gél. Na vate však nemôžete nakličovať strukoviny a obilniny. V prípade, že by ste na vate chceli nakličovať zelené klíčky, ktoré pri kontakte s vodou gél netvoria, treba ich pred vysypaním na vatu namočiť do vody na 8 hodín.

Semienka žeruchy zasadené na vate treba taktiež udržiavať vlhké. Tu to docielíte jednoduchým postrekovaním vaty a semienok obyčajným postrekovačom. Keď klíčky začnú rásť a zakryjú vatu tak, že ju nebudete vidieť bude potrebné, aby ste raz za čas chytili vatu prstami a zistili, či je vlhká (postrekovanie klíčkov zvrchu už možno nebude stačiť a voda nestečie a nedostane sa až k vate). Ak sa vám zdá suchšia, podlejte trochou vody priamo vatu, aby sa opäť napila. Klíčky totiž prijímajú vodu cez korienky a tie sú zachytené priamo vo vate.

 

Informácie o Katkiných workshopoch “Domáce klíčky” si môžete pozrieť TU.

 

Komentáre

comments

Comments 1

  1. Pingback: 13 vecí, ktoré mi robia radosť – /8.diel/ - ZUZKABUSKA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *